Hopp til hovedinnhold

Vågslid - på solsida av Haukelifjell!

Edle tanker fra Haukeli, tappet i cognac

Ideen om en egen Haukeli-cognac har lenge versert som en tanke hos Halvor Vinje på Haukelifjell skisenter. Ved hjelp fra et norskættet cognachus i Frankrike er den nå en realitet.

Våren 2015 tok Halvor Vinje kontakt med Kim Birkedal Hartmann hos cognachuset Birkedal-Hartmann i Bordeaux, Frankrike. Det ble oppnådd avtale om lansering av et eget cognacprodukt med brandingen Haukeli XO. Cognachuset har nå utviklet en egen XO-blanding blant alle sin edle råvarer, samtidig som Haukelifjell har utviklet profil og etikettutforming. Birkedal Hartmann er et fransk cognachus - det eneste ledet av en norsk statsborger.

Birkedal Hartmann var det første «norske» cognachuset da det i 1887 ble etablert i Cognac av Halfdan Birkedal Hartmann. Hans oldebarn, Kim Birkedal Hartmann, er den som nå driver virksomheten videre. Cognac-leverandøren har solgt mye cognac til Sør-Amerika, Afrika, USA og Asia, mens det er først i de senere år at Birkedal-Hartmann har lansert cognac for salg på det norske markedet. Birkedal Hartmann driver cognacproduksjon på den tradisjonelle måten, hvor avanserte maskiner og nyere, teknologiske apparater sjelden er i bruk.

Cognachusets XO består av 95 prosent Ugni Blanc-basert cognac. De resterende prosentene er i hovedsak Folle Blanche, som nærmest er utryddet i Cognac. Destillatene fra Grande Champagne og Borderies har godgjort seg på fat fra Tronçais og Limousin i over ti år, og lagringen har gitt XO-en en ren og mørk farge. Sammen med eikearomaene finnes duft av vanilje og lakris. Eau-de-vie fra Borderies gir også den karakteristiske duften av fiol. Smaken er rund, og aprikos og kakao ligger framme i smaksbildet.

Importør for Haukeli XO er Birkedal Hartmann Norway AS. Cognacen vil være tilgjengelig på Vinmonopolet fra og med begynnelsen av november 2015.

Ved de fleste pol blir dette en bestillingsvare med VP-nr. 3553901, men etter hvert som etterspørselen øker blir flasken også å finne i mange polhyller mellom Skien og Stavanger. Haukeli XO bør bli godt synlig med sin særpregede, rene frontetikett. En «destinasjons-cognac» som med en ny vri skal gi et markedskick for Haukelifjell.

Håpet er selvsagt at produktet etter hvert vil finne veien til hytter og hus på Haukeli. Og som det står på flaskens baksiden: «Haukeli XO passar godt som gåve, til seg sjølv, eller til andre»

Artikkelen er hentet fra Haukelimagasinet.

Developed by Aplia AS     Powered by eZ Publish - Personvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.