Hjem > Aktør > Haukeliseter Fjellstue > Fjellskiturer


- 1000 meters høyde, ved inngangen til Hardangervidda Nasjonalpark.

Haukeliseter Fjellstue
Telefon: 35 06 27 77
E-post: infoSPAMFILTER@haukeliseter.no (Fjern SPAMFILTER fra adressen)
Web: www.haukeliseter.no

3895 Edland


Fjellskiturer

Vinterturer

Her til fjells er det ikke oppkjørte løyper da for mye snø og vær gjør det umulig å vedlikeholde. Prepareringsmaskiner og silkespor tar seg heller ikke ut er oppe, vi vil det skal være minst mulig forstyrrende sivilisasjonstegn, og mest mulig urørt villmark for dere som oppsøker fjellet.

Dette innebærer at om du er tidlige ute på ski en morgen kan du risikere å måtte tråkke ditt eget spot, skjønt ”risikere” betrakter vi heller som en sjarmerende del av fjellopplevelsen. Det finnes derimot flere kvistede løyper, under følger en oversikt over våre mest populære kvistede, og ukvistede løyper.

Haukeliseter kvister tre løyper på vinteren:

Kjelaløypen er en lett kupert og barnevennlig rundløype som går over Ståvatn og Kjelavatn på sørsiden av Haukeliseter, og er omtrent 10 kilometer lang.

Ulevåløypen er rundt 12 kilometer lang, og går for en stor del på nordsiden oppe på viddeplatået i et noe mer kupert terreng enn Kjelaløypen.

Skisenterløypen går fra Haukeliseter til Haukelifjell Skisenter, er ca 12 kilometer og krever bil eller buss som transportmiddel tilbake til Haukeliseter.

I tillegg blir ruten Haukeliseter - Holmevassbu kvistet nærmere påske. Holmevassbu er den av Stavanger Turistforenings hytter som ligger nærmest Haukeliseter sørover i Setesdalsheiene, og avstanden mellom hyttene er ca 18 kilometer èn vei. Turen kan gjøres som en dagstur, eller man kan overnatte på Holmevassbu og returnere dagen etter.

Mellom Haukeliseter og Hellevassbu og videre innover DNTs hyttenettverk på Hardangervidda blir det kvistet i forkant av påsken, og svært populært er det å gå Haukeliseter - Hellevassbu, overnatting på Hellevassbu og retur dagen etter. Søker du litt større utfordringer: En av Norges mest populære påsketurer er å krysse Hardangervidda med startpunkt Finse og endestasjon Haukeliseter.

Ukvistede turer:

Vassdalseggen er Rogalands høyeste topp, en tur på ca 35 kilometer tur/retur Haukeliseter der selve toppen utgjør fylkesgrensen mellom Rogaland og Telemark. Det er bratte sider på alle kanter, med et langstrakt og flott platå før man når selve toppunktet, som er markert med en stor varde.

Vesle Nup ligger nord for Haukeliseter i relativt lett høyfjellsterreng, og er en frittliggende fjelltopp med flott utsikt.

Kistenuten rundt er ikke en topptur, men derimot en rundtur rundt vårt kjære nabofjell (som er så kjært at vi til og med har oppkalt et av rommene på Haukeliseter etter det). Rundturen er ca 27 kilometer lang, og har verken spesielt bratt stigning eller nedfart.

Nupsfonn, nord for Haukeliseter, er en av Norges sørligst beliggende isbreer. Et fascinerende landskap omkranser breen; Trolldalene, Trollholene, Trollnup og Trolltjønn er eksempler på navn som vitner om et eventyrlig og vilt terreng. Både en rundtur rundt Nupsfonnmassivet (ca 45 kilometer) og topptur på selve breen (ca 35 kilometer) er mulige dagsturalternativer med Haukeliseter som base.

Sandfloeggen ligger nord for Nupsfonn, og er med sine 1719 høydemeter over havet Hardangerviddas høyeste topp. En drøy dagstur er dette, og både godt vær, godt føre og kunnskaper om mest hensiktsmessig rute forholdene tatt i betraktning er forutsetninger som bør være oppfylte før du legger av gårde.

For de eventyrlystne løssnøekstremistene finnes det i tillegg til nedfartene forbundet med mange av toppturene beskrevet over, også bratte skar og snørenner i Haukeliseters nærområder som burde være tøffe nok for de aller fleste. Dette er imidlertid for de som er svært gode på ski og som vet mye om sikkerhetsspørsmål forbundet med slike utfordringer. Mot slutten av mai er det mulig å foreta slike turer med mindre risiko, men sjekk uansett snøprofilen og nøl ikke med å snu dersom du er i tvil. Se boken "Toppturer i Norge" for turbeskrivelser.Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.